Bewust Consuminderen

Bewust Consuminderen

1478

Kun je leven zonder dingen te kopen? Het zal wellicht kunnen. Misschien als anderen bereid zijn om voor jouw eten, onderdak en kleding te zorgen? Of wanneer je voldoende grond hebt om van je eigen hout, dieren en gewassen te leven? Maar makkelijk is het niet, zeker niet als je te maken hebt met een baan of met een gezin. Maar gewoon wat minder dingen kopen, dat krijg je eigenlijk vrij gemakkelijk voor elkaar. Namelijk door bewust minder te consumeren.

Zuinig én Goed voor het milieu

Consuminderen wil zeggen dat je minder koopt. Of beter gezegd: dat je minder onnodige dingen koopt. Dat doe je niet per se om te bezuinigen. Natuurlijk zijn er veel mensen die zuinig zijn om rond te kunnen komen. Maar consuminderen is ook beter voor het milieu. Door minder te consumeren, leg je minder druk op het milieu doordat je minder grondstoffen verbruikt.

Als je wilt gaan consuminderen is het wel belangrijk dat je een goede motivatie hebt. Of het nu de wens is voor een beter milieu, geld bezuinigen of gewoon uit noodzaak is. Het is belangrijk dat je er wel vol voor gaat, anders is het heel lastig vol te houden. Maak consuminderen deel van je nieuwe lifestyle, en dan zul je het niet alleen goed volhouden, maar het nog leuk vinden ook.

Consuminderen, hoe doe je dat?

Nou, heel simpel, door eerst even na te denken over een aankoop. Stel je voor, je loopt door de stad en je ziet mooie schoenen in een etalage staan. Ze worden extra aantrekkelijk als je ziet dat ze behoorlijk zijn afgeprijsd. Je wilt naar binnen rennen en ze meteen kopen. Stop!

Waarom wil je die schoenen kopen? Heb je ze wel nodig of staan er al 3 paar ongebruikt in de kast? Koop die schoenen dan gewoon niet. Zolang jij dingen koopt, worden ze ergens op de wereld geproduceerd. Koop jij ze niet, dan hoeven ze ook niet gemaakt te worden. Beter voor het milieu en beter voor jouw portemonnee.

Ga niet hebberig in op allerlei aanbiedingen

Aanbiedingen zijn voor veel mensen maar moeilijk te weerstaan. In elke supermarkt kom je rekken vol met afgeprijsde artikelen tegen. Artikelen die niet op je boodschappenlijstje staan. Maar ja, zo goedkoop, dat kun je niet laten liggen toch? Wel dus! Want wat er niet op je boodschappenlijstje staat heb je niet nodig. Zet elke week een menu op van wat je gaat eten op de dagen van de week. Maak op basis hiervan je boodschappenlijstje en houd je daaraan.

Het is bij aanvang met consuminderen belangrijk dat je het niet te rigoureus aanpakt. Begin met kleine aanpassingen. Begin bijvoorbeeld met de verkoop van je overtollige producten en koop hier 2e hands producten voor terug. Voer dan langzaam over de loop van tijd ook andere veranderingen door.

Ook thuis kun je minder winkelen

In winkels word je steeds verleid om te kopen. Daar zijn het tenslotte winkels voor. Maar ook thuis ben je vaak aan het ‘kopen’. Bijvoorbeeld als je onder de douche staat. Elke liter water en elke kilojoule energie koop je. Dus korter douchen betekent minder kopen. Andere tips om minder energie te verbruiken zijn:

 • Hang de was buiten aan de waslijn in plaats van de wasdroger te gebruiken;
 • Neem minder vaak een bad. Een bad kost veel meer warm water dan kort douchen;
 • Doe het licht uit in ruimtes waar je op dat moment niet bent;
 • Zet de verwarming uit in ruimtes waar je op dat moment niet bent;
 • Ga zo min mogelijk met de auto. Kies bijvoorkeur voor de fiets of het openbaar vervoer;
 • Zet apparaten helemaal uit. Apparaten die op standby staan verbruiken continu energie.

Je kunt spullen hergebruiken

Veel producten worden weggegooid, lang voordat ze echt versleten zijn. Dat geldt voor bankstellen, lampen, kleding, fietsen, enzovoorts. Ook in dit geval is er een simpele oplossing. Verkoop spullen die nog een tweede ronde waard zijn of geef ze weg. En kijk, voordat je nieuw koopt, of je een product ook tweedehands kunt kopen. Er zijn veel (online) winkels waar je de meest uiteenlopende producten kunt kopen en verkopen.

Ook voedsel kun je ‘hergebruiken’

We gooien vele kilo’s eten en drinken weg. Niet omdat het bedorven is, maar omdat het er niet meer helemaal mooi uitziet. Of omdat er teveel is ingekocht. Dit is natuurlijk slecht voor je portemonnee, maar ook slecht voor het milieu. Al dat voedsel is verbouwd, geoogst, bewerkt, verpakt en vervoerd. Zorg er dus voor dat je niet meer koopt dan je nodig hebt. En heb je toch wat over? Bedenk dan hoe je er de volgende maaltijd nog een lekker hapje van kunt maken. Of vries het in.

Houd je uitgaven bij

Een handige tip is om een exceldocument aan te maken waarin je al je uitgaven bijhoudt. Maak bijvoorbeeld afzonderlijke tabbladen voor de categorieën uitgaven, zoals:

 • Eten & Drinken
 • Kleding
 • Gas, Water & Licht
 • Financiële Uitgaven (Verzekeringen, Bankzaken)
 • Internet & Telefoon
 • Auto & Transport
 • Lidmaatschappen
 • Hobby’s & Uitgaan

Je kunt dit zelfs nog uitbreiden met structurele zaken als aankoop van meubels of witgoed. Zie jezelf en je huishouden als een groene onderneming, waarbij je de kosten en druk op het milieu zo laag mogelijk wilt houden.

Houd voor elke uitgavenpost 2 maanden bij wat je nu precies uitgeeft. Ga dan schaven en zet je budget bij elke uitgavenpost voor de komende 2 maanden bijvoorbeeld 25% lager dan je huidige uitgaven. Probeer dan na te denken bij elke uitgavenpost hoe je je budget kunt bereiken. Houd je deze periode aan je budget, hoe dan ook. Evalueer na deze periode hoe dit is gegaan. Zet dan indien mogelijk je toekomstige budget nog lager. Enzovoorts.

Leef bewust

Consuminderen is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Naast deze grote voordelen kleven er op korte termijn wellicht ook nadelen aan consuminderen. Bijvoorbeeld omdat producenten en winkeliers minder producten kunnen verkopen. Maar bewust omgaan met de wereld en met je geld lijkt toch vooral een goede manier om de wereld door te geven.

Tip! Als je meer wilt weten over consuminderen lees dan ook het uitstekende boek Vrolijk Besparen.