Bijverdienen met je Hobby

Bijverdienen met je Hobby

1140

Met je hobby bijverdienen, wie wil dat nou niet? Doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt en daar nog een zakcentje voor krijgen op de koop toe. Het kan niet beter zou je denken. Maar de praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Want hoe verdien je nu precies geld met je hobby?

Wat is je hobby?

Het lijkt misschien een logische stap, maar om te verdienen met je hobby moet je natuurlijk eerst weten wat je wilt gaan doen. Hou je van knutselen? Dan kun je wellicht bijverdienen door je maaksels te verkopen. Dat kan natuurlijk op de markt, maar ook voor webwinkels zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Zo zijn Etsy of gewoon Amazon en Bol.com goede verkooppunten voor zelfgemaakte spullen. Vind je het leuk om met kinderen te werken? Dan kan het een optie zijn om je diensten als oppas aan te bieden. Om erachter te komen wat je nu precies leuk vindt is het beste: gewoon uitproberen. Heb je een buitengewoon talent dan is de keuze wellicht wat makkelijker, maar voor iedereen geldt: proberen is weten.

Waar begin je?

Met je hobby bijverdienen kan natuurlijk pas wanneer iemand anders interesse heeft in je producten of diensten. Het is dus belangrijk dat mensen weten dat je er bent. Vertel dus over wat je doet, laat het anderen weten. Adverteer in de plaatselijke supermarkt of met flyers. Vergeet daarbij ook het internet en de sociale media niet. Breng je product of dienst naar de mensen toe. Langzaam maar zeker bouw je zou een netwerk op van potentiële klanten of van personen die jou aan klanten kunnen helpen.

Een goed begin in de praktijk is om je eigen website op te zetten. Maak een website waarop je je producten of diensten uit de doeken doet. Houdt tevens op de website een blog bij met je ervaringen en vooruitgang. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten je vanzelf kunnen vinden via de zoekmachines. Plaats dan tevens reacties op andere websites die te maken hebben met je hobby en zorg dat je website link vermeld wordt.

Steek er tijd in

Natuurlijk moet een hobby in de eerste plaats leuk zijn. Met tegenzin aan de slag gaan is absoluut contraproductief. Maar wanneer je echt geld wilt verdienen met je hobby is het wel belangrijk dat je hier wat tijd voor vrij maakt. Ga aan de slag. En als je een dienst aanbiedt, zoals oppassen of honden uitlaten, zeg dan niet zomaar ‘nee’ als je een keer geen zin hebt. Klanten waarderen betrouwbaarheid en dat je ze altijd op je kunnen vertrouwen.

Ben je serieus ermee bezig en meer dan 20 uur per week kwijt aan je hobby dan is het ook aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven.

Doe waar je goed in bent

Het klinkt misschien niet even leuk, maar om geld te verdienen met je hobby is het wel noodzakelijk om het goed te kunnen. Vind je het leuk om vogelhuisjes te maken, maar zijn ze eigenlijk schots en scheef en vallen ze uit elkaar? Dan zal met die hobby bijverdienen niet lukken. Het goede nieuws is dat door er veel tijd in te steken je vanzelf veel beter in je hobby wordt, en dus ook een steeds beter product kunt afleveren. Begin bescheiden en verbeter jezelf gaandeweg.

Bekijk tevens of er goede cursussen zijn in je vakgebied. Zo leer niet alleen de fijne kneepjes, maar kom je ook andere mensen tegen die met hetzelfde bezig zijn als jij. Hierdoor kun je ook ervaringen en tips uitwisselen zodat je nog sneller leert.

Wees redelijk

Weersta de neiging om veel geld voor je product of dienst te vragen. Hoe bijzonder jouw sieraden ook zijn, als ze te duur zijn zullen mensen ze niet willen kopen. Wees daar redelijk in. Bekijk wat een product je heeft gekost aan materialen, bekijk hoeveel tijd je erin gestopt hebt en baseer daar je prijs op. Als je net begint dan moet je ook naam maken voor jezelf en je product. Het is dus wellicht raadzaam om je producten wat goedkoper te prijzen dan concurrenten (blijf wel boven kostprijs), zodat klanten wat eerder voor jouw product zullen kiezen.

Een eigen bedrijf?

Sommige mensen gaan nog een stap verder in het bijverdienen met een hobby: het starten van een eigen bedrijf. Hier komt wel veel bij kijken en er zitten zowel voor- als nadelen aan verbonden. Informatie over het starten van een eigen bedrijf is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel organiseert ook regelmatig informatiebijeenkomsten en startersdagen op verschillende plaatsen.

Het grote voordeel van je bedrijf inschrijven is dat je een professionelere uitstraling krijgt. Je kunt dan officieel opereren onder je bedrijfsnaam. Tevens zijn zo je privézaken makkelijker te onderscheiden van zakelijke activiteiten.

Draag belasting af

Wie geld verdient krijgt natuurlijk te maken met de belastingdienst. Belasting betalen is natuurlijk niet het meest leuke onderwerp om over na te denken wanneer je geld wilt verdienen met je hobby, maar het is wel ontzettend belangrijk. Je extra inkomsten moet je opgeven in je belastingaangifte. Hoe je dit precies moet doen is te vinden op de website van de Belastingdienst. Of je als ondernemer of particulier wordt gezien hangt af van het aantal uren dat je in zaken steekt. Boven 1225 uur per jaar wordt je gezien als ondernemer. Hierbij kun je dan recht hebben op aanzienlijke belastingvoordelen voor ondernemers.

Als je besluit een echte onderneming van je hobby te maken, lees dan ook hoe je een succesvolle onderneming opzet.