Foto’s Verkopen

Foto’s Verkopen

449

Een zeer lucratieve bezigheid op het internet is het online verkopen van stockfoto’s. De foto’s worden dan vervolgens gebruikt in commerciele uitingen van ondernemingen en websites. Om je foto’s te verkopen heb je eigenlijk alleen een goede camera nodig, samen met wat fotografische ervaring en een aansluiting bij een website om je foto’s te verkopen.

Hoe werkt het?

Zowel profit als non-profit websites hebben altijd wel media nodig om hun content op te leuken. En hierbij geldt ook dat hoe beter of meer toepasselijk de foto, hoe meer populair deze foto is en hoe meer men bereid is voor deze foto te betalen. Deze zogenoemde stockfoto’s worden via website als .. aangeboden en aangekocht.

Jij kunt als fotograaf je foto’s via deze websites aanbieden. Wanneer een web developer of een onerneming een van jouw foto’s wilt aankopen wordt hiertoe dan een betaling aan de website gedaan. De stockfoto website houdt een kleine provisie in en de rest wordt dan aan jou overgemaakt. Een groot voordeel van stockfotografie is dat je maar 1 keer je foto hoeft te maken, maar dat deze foto aan meerdere partijen kan worden verkocht. Hierdoor heb je op de lange termijn inkomsten uit 1 goede foto.

Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal minimum eisen die gewoonlijk aan stockfoto’s worden gesteld voordat ze bij de fotowebsites worden geaccepteerd. Zo moeten de foto’s van voldoende kwaliteit zijn. Tevens hebben sommige website ook een beperking op onderwerp.

Je hebt in ieder geval een goede camera nodig voor het maken van stockfoto’s. Daarbij is enige ervaring van belang, anders zul je weinig efficient werken. Een van de meest onderschatte eigenschappen van een goede stockfotograaf is dat je moet weten naar welk soort foto’s er veel vraag is. Want maak je een goede foto met een groot marktpotentieel, dan zul je daar ook veel aan kunnen verdienen.

Hoeveel kun je verdienen?

De verdiencijfers zijn zeer divers. Heb je 1 gouden stockfoto die heel populair is dan kun je met deze ene foto wellicht meer verdienen dan je 1000en andere foto’s bij elkaar. Gemiddeld genomen worden de verdienmogelijkheden meer evenredig verdeeld.

Er is een directe correlatie tussen de kwaliteit van je foto’s, de hoeveelheid foto’s en je verdienpotentieel. Hoe meer goede foto’s in je online portfolio, hoe meer je gemiddeld zult verdienen. Bijvoorbeeld een portfolio van 2000 goede foto’s zal je zo’n 1000 tot 2000 euro per maand kunnen opleveren. Bouw je eenmaal een naam op dan zul je je foto’s ook kunnen plaatsen bij de stockfoto website met meer naam, zoals Getty Images. Bij deze websites zijn je inkomsten per foto ook hoger.

Aanmelden bij een foto verkoop website

Veel beginnende fotografen melden zijn aan bij…

Uitbetaling

De meeste stockfoto’s ontvangen eerst de betaling van de klant en betalen dan jou een percentage per klant. Hierbij kan je percentage oplopen wanneer je meer verkoopt en je meer populair bent. De stockfotowebsite geven je vaak ook een hoger percentage indien je de foto’s exclusief bij hen verkoopt.

Praktische Tips

Een goede stockfotograaf bouwt aan de lange termijn. Dit is zeker geen methode om snel geld te verdienen, maar wanneer je eenmaal een mooie portfolio hebt is het zeker wel een stabiele bron van inkomsten waar je voor een lange tijd plezier van hebt.