Zo Importeer je Goedkoop een Auto

Zo Importeer je Goedkoop een Auto

1060

Ben je van plan een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen? Dan is de invoer van een auto uit het buitenland de moeite van het overwegen waard. Vaak is een auto importeren uit het buitenland vele malen goedkoper dan het kopen van een vergelijkbare auto in Nederland. Ook is het aanbod (gebruikte) auto’s in het buitenland veel groter dan in eigen land. Neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Een goede voorbereiding is het halve werk en bespaart je vaak ook nog eens vele euro’s!

Auto uitzoeken

Voor de zoektocht is het vaak het makkelijkste om internet te gebruiken. Er zijn vele autosites te vinden, waar je een goed overzicht krijgt van wat er te koop is en tegen welke prijs. Vooral onze buurlanden Duitsland en België bieden een ruim assortiment aan betaalbare (tweedehands) auto’s. Voorbeelden van websites zijn: mobile.de, autoscout24.deauto24.be en autozone.be. Voor automerken die moeilijk te vinden zijn in Europa, zou je ook een kijkje kunnen nemen op Amerikaanse websites als cars.com en autotrader.com.

BMP berekenen

Een nieuwe auto importeren betekent ook dat je in Nederland een bedrag aan belastingen op personenauto’s en motorrijwielen (BMP) moet betalen. Het uiteindelijke BPM-bedrag is afhankelijk van de CO2 – uitstoot, de nieuwprijs en de leeftijd van de auto. Op de website van de ANWB (aff) kun je je BPM uitrekenen. Deze belasting moet worden afgedragen voordat je een kenteken krijgt. Het kan duizenden euro’s schelen als je de BPM laat berekenen door een specialist. Ook is dan de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan bij de douane.

De aankoop

Vooral als je bij een kleinere dealer koopt, is het belangrijk om je auto te laten keuren bij grote merkdealers. Ben je tevreden over een auto en wil je overgaan tot het tekenen van het koopcontract? Stel dan eerst schriftelijke afspraken op over de betaling en de aflevering. Heb je in Nederland nog een oude auto die je wilt verkopen? Dan kun je deze bij de aankoop van een nieuwe auto vaak inruilen. In sommige gevallen kun je dan het BPM-restbedrag terugvorderen.

Transport naar Nederland

Er zijn verschillende mogelijkheden om je net gekochte auto te transporteren naar Nederland. Als je auto in Duitsland of België staat, kun je ervoor kiezen om hem zelf op te gaan halen. Je betaalt dan alleen de kosten van de verzekering en het tijdelijke (uitvoer-) kenteken. Het totale kostenplaatje hiervoor is ongeveer €150,-

Je kunt ook een transportondernemer inschakelen. Dit is vaak wel wat duurder omdat je vaak per kilometer betaalt en de kosten voor brandstof en verzekering komen hier nog bij.

Douane

Eenmaal in Nederland moet je rekening houden met een aantal zaken. Als je auto gekocht is in een land buiten de EU, dan moet je invoerrechten betalen. De invoerrechten kun je uitrekenen op de Invoercalculator. Ook zul je een afspraak moeten maken bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Bij de douane wordt dan gekeken of je auto geschikt is voor gebruik op de Nederlandse wegen. Je kunt daar ook gelijk de BPM-aangifte doen. Na goedkeuring van je auto en na betaling van de belasting, krijg je thuis een kentekenbewijs opgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekenplaat liggen rond de €31,-

Kortom, er komt veel kijken bij een auto importeren. Maar het is vaak de moeite waard…en je merkt het in de portemonnee!

Tip! Het Ebook Zelf een Auto Importeren is een zeer praktische en nuttige handleiding om je auto zo goedkoop mogelijk te importeren. Vooral de details en de hoeveelheid relevante informatie in het boek is indrukwekkend.