Micropayments

Micropayments

436

Door middel van het ontvangen van zogenoemde micropayments (“kleine betalingen) kun je via je eigen telefoonnummer geld verdienen. Je verkoopt bijvoorbeeld toegang tot bepaalde content of speciale producten waarvoor je klanten met hun mobiel kunnen betalen. Wanneer zij een sms naar jouw nummer sturen, ontvang jij een betaling en krijgt de klant toegang tot je product of dienst. Je kunt dat alles bewerkstelligen met een mobiele betaaldienst.

Hoe werken micropayments precies?

De kern van micropayments is een telefoonnummer. Wanneer personen een sms sturen of bellen naar dit nummer kan er hiervoor tot een paar euro in rekening worden gebracht. Dit geld kan dan naar je bankrekening worden overgeboekt. Deze techniek van mobiel betalen wordt onder andere mogelijk gemaakt door betaalverwerkers als Targetpay. Via je hun site kun je je aanmelden als ontvanger van dit soort micropayments. Je kunt hierbij een eigen telefoonnummer gebruiken of een nieuwe aanvragen. Een 0900 nummer is voor micropayments wel verplicht.

Het grote voordeel van micropayments is dat je voor kleine betalingen minder aan transactiekosten kwijt bent. Laat je bijvoorbeeld je klanten als alternatief met iDEAL betalen dan zijn daarvoor de transactiekosten gemiddeld zo’n €0,50 per keer. Via mobiel zijn de transactiekosten gemiddeld echter maar zo’n €0,15. Ontvang je ook kleine bedragen dan kan dit dus veel schelen.

Een tweede voordeel is dat mobiele betalingen gewoon enorm eenvoudig zijn uit te voeren. Iedereen heeft wel een telefoon. Doordat je alleen maar hoeft te bellen of te sms’en is de drempel voor betaling door klanten laag en zullen ze ook eerder een aankoop doen.

Waarvoor worden micropayments gebruikt?

Alle kleine aankopen kunnen eigenlijk met micropayments worden afgewikkeld. Denk aan spelletjes of software, of een virtueel book (ebook). Uiteraard geldt ook hier hoe creatiever je bent, hoe meer je kunt verdienen. Bedenk dus hoe jij jouw specialiteit kan verkopen door middel van het gebruik van micropayments.

Hoe kan ik beginnen?

Je kunt het beste beginnen om te bedenken wat je de klant wil gaan bieden in ruil voor een dergelijk micropayment. Veelvuldig worden er dergelijk kleine betalingen in rekening gebracht voor online diensten, zoals een download, een ebook of verborgen content.

Heb je dit duidelijk dan kun je je gaan aanmelden bij een online mobile betalingsverwerker, zie onder. Nadat je een account hebt bij een verwerker dan kun je de hele structuur voor micropayments koppelen op je website of applicatie. Op de website van de betalingsverwerker staan hiervoor normaliter uitgebreide instructies.

Hierna kun je beginnen met het ontvangen van micropayments en geld gaan verdienen.

Waar aanmelden?

Er zijn in Nederland meerdere partijen die micropayments als betalingsvorm verwerken. Het wordt ook wel “mobile billing” genoemd. We hebben Targetpay al eerder genoemd, maar ook partijen als Mollie hebben de dienst en bieden een prima service. Gemiddeld genomen heeft Targetpay wel de laagste transactiekosten, voorals als het om enkele euro’s gaat.

Je hebt nog een verschil tussen het ontvangen van een telefoongesprek of een sms. Gemiddeld genomen zijn de transactiekosten op een betaling via de telefoon wat lager dan die op een sms. Micropayments worden gewoonlijk mobiel verwerkt op bedragen tussen de €0,25 en €10.00.

Ga je voor grotere bedragen dan kun je het beste iDEAL integreren, waarvoor Targetpay en Mollie ook vrij aantrekkelijke tarieven bieden.

Voor lagere bedragen zijn micropayments via je de telefoon een enorme laagdrempelige methode om je klanten handig en snel betalingen naar je over te laten maken. De ontvangen bedragen krijg je via de betalingsverwerker na aftrek van de transactiekosten gewoon op je bankrekening uitgekeerd.