Online Lesgeven

Online Lesgeven

478

Ook leren via internet heeft de laatste jaren een grote sprong gemaakt. Niets weerhoudt je ervan om een volledige opleiding via online te volgen. En zo kun je je dus ook opwerpen als een leraar die online lesgeeft. Vooral als je een sterke kennis hebt over een bepaald onderwerp dan zullen er zeer zeker mensen zijn die bereid zijn te betalen voor jouw kennis.

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal manieren waarop je online kunt lesgeven. Ten eerste kun je natuurlijk je kennis via tekst delen. Je schrijf dan artikelen over onderwerpen waarbij je dan informatie verschaft. Deze vorm van lesgeven kan via je eigen webstie of via een artikelverzamelsite waarbij je geld verdient aan advertenties of de verkoop van je eigen boeken.

Echt online lesgeven als een leraar kun je doen via websites als…

Hier geef je door middel van video echte presentatie zoals dat ook in een school of op de universiteit gebeurt. Deelnemers betalen dan ook toegangsgeld om jouw college’s of video’s te kunnen volgen. Hierbij is er een extra voordeel van plek en tijd. Iedereen kan namelijk de cursus volgen wanneer hem of haar dat het beste uitkomt. Omdat veel mensen je cursus kunnen volgen (het is eigenlijk zonder limiet) kun je ook je prijzen laag houden en het voor iedereen toegankelijk maken. Hierdoor is je bereik ook erg groot.

Hoe je eigen cursus maken?

Ga eerst na wat je specialiteit is en waar mensen bereid zouden kunnen zijn om voor te betalen. Doe hierna wat video trainingen met jezelf. Kijk hoe je overkomt op de camera en probeer fouten te verbeteren.

Je kunt dan kijken hoe je je kennis wilt verkopen. Heb je liever een eigen product dan ben je bij een netwerk als PayPro aan het goed adres. Via dit netwerk kun je eigen videoproduct verkopen met de juiste betalingsafhandeling. Tevens zijn er een grote hoeveelheid websites aangesloten die jouw product op hun website kunnen promoten.

Ga je echt voor het voortdurend lesgeven dan is een website als Udemy een goede keuze. Deze website heeft veel leden die regelmatig een cursus volgen. Je hebt zo dus meteen publiek. Van iedere verkochte cursus kun je 70% behouden. De rest gaat naar Udemy en de betalingsafhandeling. Udemy biedt je ook een volledig platform waarbij je je cursus aantrekkelijk kunt vormgeven en presenteren. Omdat Udemy volledig Engelstalig is zullen je cursussen ook volledig in het Engels moeten zijn.

Hoeveel kun je verdienen?

Hoeveel je met online lesgeven verdient is verbonden met het soort kennis wat je verschaft. In het algemeen is, hoe unieker de kennis en hoe groter het publiek, hoe meer je kunt verdienen met een online cursus. De prijs bepaal je uiteraard zelf. Maak je het echter te duur, dan zul je een laag publiek trekken. Het kan dus lonen om je cursus relatief goedkoop te maken zodat je een groot publiek trekt.

Op Udemy varieert de gemiddelde prijs van een cursus sterk. Zo zijn er cursussen die slechts €15,- kosten, maar er zijn er ook die €500,- per cursus kosten. Dit wordt mede bepaald door de vraag uit de markt en het onderwerp. Meer eenvoudige onderwerpen (zoals koken) worden voor een minder hoog bedrag verkocht dan wat meer technische onderwerpen waarmee de bezoeker ook veel kan verdienen (zoals beleggen).