Ontwerpen

Ontwerpen

426

Er is op het internet een grote vraag naar originele ontwerpen en designs. Ben je derhalve creatief en handig met een ontwerpsoftware, dan kun je hiermee zeer leuk bijverdienen. Afgezien van de reguliere freelance opdrachten zijn er ook online ontwerpwedstrijden waarbij je jouw ontwerp kan laten strijden tegen die van andere designers. Als jouw ontwerp dan door de opdrachtgever wordt gekozen dan verdien je de opdracht en dus ook het daarmee samenhangende geld.

Hoe werkt het?

De ontwerpwedstrijden worden gewoonlijk in Nederland georganiseerd door websites als Brandsupply en Ontwerpen voor Geld. Internationaal is de website 99designs erg groot. De websites brengen de vraag en aanbod voor designs bij elkaar. Bedrijven en opdrachtgevers kunnen dan een opdracht uitzetten waarin exact wordt beschreven waar ze naar op zoek zijn. Ontwerpers kunnen dan laten zien wat ze kunnen en hun ontwerp insturen om mee te doen met de wedstrijd.

Sommige opdrachten die uitstaan worden hoe dan ook betaald. De opdrachtgever keert dan altijd het vooraf vastgestelde prijsbedrag uit, ook al is er geen design ingestuurd dat ze zullen gebruiken. Anderzijds zijn er ook opdrachten die alleen worden betaald wanneer de onderneming het ontwerp accepteert en zal gebruiken. Kijk dus altijd bij de voorwaarden van de wedstrijd. Verder staat bij elke wedstrijd ook de looptijd, het prijzenbedrag en de projectbeschrijving vermeld.

Gedurende de meeste wedstrijden wordt er vanuit de opdrachtgever ook commentaar gegeven op de verschillende ontwerpen. Op basis van deze reacties kunnen ontwerpers ook hun designs aanpassen en opnieuw insturen.

Waarom zou ik dat doen?

Het grote voordeel van een ontwerpwedstrijd is dat je meteen kunt laten zien waartoe je in staat bent. Dit in tegenstelling tot een freelance website als Odesk, waarbij een opdrachtgever moet afgaan op referenties en prijs. Een ontwerpwedstrijd is dus positief als je beter bent op de inhoud dan in jezelf verkopen. Daarbij staat er altijd wel een wedstrijd uit, dus is er altijd wat werk te verrichten. Natuurlijk is het wel zo dat als je de wedstrijd niet wint, je ontwerp dus ook niet verkocht wordt. Ontwerpwedstrijden zijn dus vooral geschikt voor de wat meer beginnende ontwerpers die zich willen laten gelden en willen laten zien hoe goed ze zijn.

Hoeveel kun je verdienen?

Ga je voor een Nederlandse ontwerpwedstrijd dan is het een gemiddelde prijzenbedrag zo’n paar honderd euro. Internationaal zijn de prijzen gewoonlijk wat hoger – soms een paar duizend euro – al zul je dan ook veel meer andere inzendingen zien op een opdracht, waardoor de kans ook wat kleiner is dat je de wedstrijd zult winnen. Vaak is het een kwestie van snel goede ontwerpen kunnen maken, zodat je met meerdere wedstrijden tegelijk kunt meedoen. Het vertalen van de wensen van de klant in een goed design is uiteraard een kwaliteit waarvan sommige deelnemers hun reguliere inkomen hebben gemaakt.

Gewoonlijk betalen de opdrachtgevers de tussenliggende website. Wanneer je de website hebt gewonnen wordt je dan door de website uitbetaald.

Normaal Freelancen versus Ontwerpwedstrijden

Het voordeel van een ontwerpwedstrijd is dat je kunt laten zien op de inhoud hoe goed je bent in je vak. Maar je wordt niet voor ieder ontwerp betaald. Heb je al een track record en wil je geen ontwerpen maken voor niets? Dan kun je je beter inschrijven voor een freelance website als Odesk (internationaal) of Freelance (NL). Heb je daar eenmaal een opdracht te pakken dan wordt je ook altijd uitbetaald.