Slim Investeren met Peer to Peer Lenen

Slim Investeren met Peer to Peer Lenen

1084

Met peer to peer lenen verstrek je direct geld aan andere personen in ruil voor een terugbetaling met rente over een bepaalde periode. Peer to peer lenen is dus in feite een vorm van crowdfunding, in de zin dat er een financiële transacties plaatsvinden tussen personen door middel van een online platform. Het verschil tussen peer to peer lenen en normale crowdfunding is dat bij peer to peer lenen er geld direct wordt verstrekt tussen een groep uitleners en een lener en deze lening op puur particuliere basis verstrekt kan worden. Bij crowdfunding wordt er vaak een aandeel in een onderneming of project gegeven in ruil voor de investering door de particulier. Bij peer to peer lenen is er in feite sprake van een lening met een vaste rente en aflooptijd en kan deze ook voor particuliere zaken gebruikt worden.

Hoe werkt het?

Door de aanwezigheid van het internet zijn de mogelijkheden voor peer to peer lenen enorm toegenomen. Je kunt je inschrijven bij zogenoemde peer to peer lending networks zoals het geval is voor Prosper in de VS. Op deze netwerken zijn zowel particuliere geldverstrekkers als leners actief. In ruil voor het verstrekken van een bepaald geldbedrag aan individuen kun je een rentepercentage en terugbetaaltijd afspreken. In de meeste gevallen zal hierbij door meerdere geldverstrekkers aan 1 persoon geleend worden, om het risico van non-betaling te beperken. Tevens wordt aangeraden dat je niet aan 1 persoon leent, maar aan meerdere personen tegelijk, zodat je ook je eigen risico beperkt.

De personen die geld willen lenen stellen een melding op met daarin de volgende informatie:

– Hoeveel ze willen lenen?
– Waar ze het geld voor willen gebruiken?
– Hoeveel rente ze willen betalen op de lening?

Daarbij kan je als geldverstrekker de kredietgeschiedenis, de persoonlijke gegevens en andere informatie (zoals social media activiteit) van de potentiële lening inzien. Wanneer je als geldverstrekker geïnteresseerd bent in het lenen van geld, kun je eenvoudig met enkele klikken geld verstrekken, waarbij je aangeeft hoeveel je wilt uitlenen.

Wat levert het op?

De rendementen op peer tot peer leningen zijn gemiddeld 12%. Dit is dus een stuk hoger dan de gemiddelde rente op de bank of bij obligaties. Maar hier hangt ook een hoger risico aan vast. Het kan voorkomen dat een bepaald persoon of entiteit niet kan terugbetalen waardoor je dus een verlies moet nemen. Hierdoor is het derhalve raadzaam om je leningen te spreiden over meerdere personen. Zo zijn er geldverstrekkers die € 10.000 investering over honderden verschillende leningen hebben verspreid.

Je kunt positieve rendementen behalen als je goed onderzoek doet en de juiste personen eruit pikt om aan te lenen. Het is ook verstandig om een klein deel van je vermogen aan peer to peer lenen te wijden – en niet al je geld. Je geld staat immers ook voor een bepaalde periode vast totdat het terugbetaald wordt. Maar als je het goed doet dan kun je hier een mooi passieve inkomensstroom uithalen.

Hoe begin ik?

In principe kan iedereen zich aanmelden om geld te verstrekken via peer te peer lenen. Ga dus naar een een peer to peer lening website als Geldvoorelkaar.nl, Zopa.com (VK), Prosper (VS) of LendingClub (VS) en meld je aan als je hiervoor geld ter beschikking hebt. Na inschrijving wordt je kredietwaardigheid getoetst en zal je een bepaald bedrag voor uitlenen ter beschikking moeten stellen. Vul tevens je profiel volledig in. Hierna kun je alle aanvragen voor leningen doorlopen en je geld naar wens uitlenen.

Peer to Peer Lenen Tips

Let bij het peer to peer lenen op de volgende zaken:

– Doe gedegen onderzoek naar de lener, check ook andere informatiebronnen dan het peer to peer leen platform.

– Ga er vanuit dat niet alle informatie juist is. Dit zorgt ervoor dat je voorzichtige maar verstandige beslissingen maakt.

– Spreid je leningen over meerdere personen en ben niet de enige geldverstrekker aan 1 persoon. Dit verlaagt het risico en zo krijg je ook per persoon sneller je geld terugbetaald.

– Leen alleen geld uit dat je ook echt kan missen. Ten eerste staat het geld voor een periode vast (totdat het wordt terugbetaald). Ten tweede is er natuurlijk altijd een risico bij investeringen.

– Neem de tijd. Je investeringen zullen zich uitbetalen over de lange termijn. Geduld in deze is een schone (en winstgevende) zaak.