Zo Ontvang je Maximale Toeslagen in 2014

Zo Ontvang je Maximale Toeslagen in 2014

670

Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Kinderopvangtoeslag… In dit artikel zetten we alle belangrijke toeslagen voor 2014 op een rij en leggen we uit hoe je het maximale bedrag kunt ontvangen.

Huurtoeslag

De huurtoeslag is door de overheid in het leven geroepen als subsidie om huurkosten te verlichten. Je hebt recht op huurtoeslag als je in een huurhuis woont je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:

– Je leeftijd is 18 jaar of ouder en je hebt de Nederlandse nationaliteit.
– Je hebt een zelfstandig adres (je woont dus niet op kamers).
– Je staat op dit adres ingeschreven bij de gemeente.
– Je huur is niet te hoog, in de meeste gevallen moet deze onder de €700 per maand liggen.
– Je inkomen is niet te hoog, in de meeste gevallen moet deze onder de €21.500 per jaar liggen.
– Je vermogen is niet te hoog, over het algemeen moet deze onder €21.000 liggen.

Deze voorwaarden worden ieder jaar aangepast en zijn niet voor het iedereen hetzelfde. Als je kinderen hebt dan worden de grenzen voor het recht op huurtoeslag verhoogt. Tevens gelden voor personen jonger dan 23 jaar en personen in de AOW andere limietvoorwaarden. Over het algemeen is de regeling voor deze groepen gunstiger.

Het inkomen wordt bepaald op basis van je toetsingsinkomen, wat je kunt herleiden uit je belastingaangifte. Het is het bruto bedrag wat je over het jaar hebt verdiend, met alle inkomsten bij elkaar opgeteld.

Tevens hangt de hoogte van je huurtoeslag af van of je samenwoont, de hoogte van je inkomen en je huur. Een uitstekende online tool om je huurtoeslag te berekenen is Huurtoeslag NL. Aanmelding is gratis.

Ga Naar Huurtoeslag NL

Zorgtoeslag

Een andere belangrijke toeslag is de zorgtoeslag. Dit is een subsidie van de overheid met betrekking tot je kosten voor zorg zoals dokter, ziekenhuisbezoek en medicijnen. Je hebt recht op zorgtoeslag als je premie betaalt voor een Nederlandse zorgverzekering. Deze premie is in Nederland in principe verplicht. Tevens moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

– Je leeftijd is 18 jaar of ouder en je hebt de Nederlandse nationaliteit.
– Je inkomen is lager dan €28.482 per jaar.
– Je vermogen is niet te hoog, voor de gemiddelde persoon moet dit lager liggen dan €21.139.

Voor personen in de AOW gelden andere voorwaarden voor de vermogenslimiet, zij kunnen in gevallen tot €49.123 vermogen hebben en toch recht hebben op zorgtoeslag.

Je kunt geen zorgtoeslag krijgen in bepaalde uitzonderingssituaties, zoals wanneer je militair bent, in de gevangenis zit, of alleen voor studie in Nederland bent. Als je in het buitenland werkt of woont kunt je soms wel recht hebben zorgtoeslag, mits je een Nederlandse zorgverzekering hebt.

De hoogte van je zorgtoeslag wordt voornamelijk bepaald door je leefsituatie en je toetsingsinkomen. Bereken nu ook je zorgtoeslag op Zorgtoeslag NL. Aanmelding is gratis.

Ga naar Zorgtoeslag NL

Kindgebonden budget en Kinderopvangtoeslag

In Nederland bestaat naast de kinderbijslag nog twee toeslagen voor personen met kinderen: het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Het kindgebonden budget is een subsidie voor ieder van je kinderen onder de 18 jaar. De kinderopvangtoeslag is een subsidie voor je kinderen die in de kinderopvang zitten. Om recht te hebben op deze toeslagen moet je de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Je kindgebonden budget is een toeslag die je normaliter automatisch ontvang zodra je kinderen bij de gemeente staan ingeschreven. Je hoeft het dus niet speciaal aan te vragen. De hoogte van het kindgebonden budget wordt bepaald door het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en de hoogte van je toetsingsinkomen. De hoogte van de toeslag neemt per kind af met ieder extra kind. Je ontvangt het kindgebonden budget vanzelf naast je kinderbijslag, waarvoor geen inkomenseis geldt.

De kinderopvangtoeslag is een subsidie die je specifiek moet aanvragen. Hierbij gelden deze voorwaarden:

– Jij werkt of bent in opleiding (net zoals je partner).
– Je ontvangt kinderbijslag en bent verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind.
– Je kind gaat naar een kinderopvang die officieel geregistreerd staat.
– Je kind is jonger dan 12 jaar oud.
– Je betaalt zelf de kosten voor de kinderopvang.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is daarbij afhankelijk van je toetsingsinkomen, het aantal kinderen en het tarief van de kinderopvang. Er is hierbij een wettelijk maximumtarief voor de uurkosten, en het maximaal aantal uren per maand dat je kunt declareren is 230 uur per kind.