Zo Verkoop je Succesvol je Eigen Huis

Zo Verkoop je Succesvol je Eigen Huis

740

Een huis verkopen is een belangrijke financiële gebeurtenis. Er staat vaak veel geld op het spel. Toch lukt het niet iedereen om het huis goed te verkopen. Dit kan letterlijk tienduizenden euro’s schelen. Hoe kun je de beste prijs voor jouw huis krijgen?

Word gevonden

De eerste stap bij het verkopen van je huis, is dat het huis gevonden moet worden. Geen kopers is ten slotte geen bod. Bovendien is de prijs gebaseerd op vraag en aanbod, je wilt de vraag zo hoog mogelijk krijgen. Als je meerdere bieders hebt, heb je ook een stok achter de deur tijdens de prijsonderhandelingen.

Om gevonden te worden, zorg je ervoor dat je huis zichtbaar te koop staat. Dit kun je doen door ‘te koop’ borden te plaatsen. Overweeg of een advertentie in een lokale woningkrant rendeert. Waar internet een steeds grotere rol speelt in het zoeken van een woning, zorg je dat je online vindbaar bent. Zet je woning op sites als Funda en Jaap, en deel de link eventueel via social media (Facebook, LinkedIn) en fora waar relevant.

Prijsstelling

De prijs van je woning is bepalend. Hoe lager de prijs, des te hoger de kans dat de woning snel wordt verkocht, maar niet tegen de ideale prijs. Zet je te hoog in, haken de kopers af.

Mocht je twijfelen over de verkoopprijs, kun je de woning laten taxeren. Vaak is het goed om niet te veel van deze taxatie af te wijken, of je moet veel vraag verwachten. Laat je emotionele binding met de woning los en bedenk wat een reële prijs is voor de kopers.

Onderhandelen kun je zelf doen. Bedenk vooraf wat je gewenste prijs is, maar ook wat je uiterste prijs is. Houd deze prijzen reëel. Gebruikte technieken zijn aangeven dat dit echt het uiterste bod is, of een ‘take it or leave it’ tactiek. Het risico is wel dat de koper afhaakt als deze prijs te hoog is.

Je beste beentje voor

Wees eerlijk over de woning, eventuele gebreken moet je altijd vooraf vermelden, om discussies na de verkoop te voorkomen. Wees ook eerlijk in de omschrijving. Je kunt jouw huis als een droomhuis wegzetten in een advertentie, maar als er nog veel moet gebeuren haken kopers af tijdens de bezichtiging. Laat uiteraard wel de positieve kanten van jouw woning zien. Tuin op het zuiden? Eigen grond? Vrij uitzicht? Garage? Benoem deze zaken!

Zorg dat zowel op de foto’s als tijdens de bezichtiging de woning schoon en opgeruimd is. Een schone fris ruikende woning verkoopt sneller dan een vieze woning met een luchtje. Bovendien lijkt een opgeruimde woning ruimer en overzichtelijker en kan een opgeruimde, schone woning letterlijk voor een paar duizend euro beter verkopen. Probeer een bezichtiging met een verkoper overdags te plannen, natuurlijk licht doet een woning beter voorkomen. Of beter nog, op het moment dat je het meeste zon in de tuin hebt. Zet tijdens een bezichtiging overdag de gordijnen goed open, veel natuurlijk licht in de woning wordt vaak gewaardeerd.

Indien je de keuze hebt, dan is de lente is de ideale periode om te verkopen. Er is veel zon, de tuin staat in de bloei, maar ook het groen in de omgeving (straat) ziet er beter uit.

Onderhoud

Je wilt je huis verkopen, maar er niet te veel geld aan besteden. Zorgt echter dat de woning goed onderhouden is. Schilder de muren voor de verkoop, zodat de muren er strak uit zien. Pak eventueel houtrot aan, dit is één van de zaken die snel opvalt. Zorg ervoor dat je tuin er netjes bij staat, maai het gras. Een overwoekerde tuin is een afknapper. Indien jouw meubels nog in goede staat zijn laat je ze staan, ze geven een sfeervolle kamer in plaats van een lege kamer.

Al deze tips tezamen zorgen voor een betere verkoopbaarheid, en dus een betere prijs bij je huis verkopen, zonder grote investeringen.

Tip! Een niet te missen handleiding waarmee je je huis voor de beste prijs verkoopt is het boek Succesvol Uw Huis Verkopen. Er staan veel tips in voor het opdrijven van de verkoopprijs die niet voor de hand liggen. Het aankopen waard dus.