Achteraf betalen: hoe werkt het en is het verstandig om te doen?

Alles over Geld, ondernemen en investeren

Achteraf betalen: hoe werkt het en is het verstandig om te doen?

Tegenwoordig kun je bij vrijwel iedere webshop achteraf betalen. Dit houdt in dat de klant het bedrag niet gelijk bij het bestellen hoeft te betalen. Deze betalingsmethode zorgt ervoor dat kostbare aankopen bereikbaar zijn voor iedereen, ook al heb je het geld nog even niet op je rekening staan. Maar is het wel verstandig om achteraf betalen toe te voegen aan je website? Niet iedere webshop eigenaar is overtuigd van de voordelen van deze methode. En hoe werkt achteraf betalen nu precies? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is achteraf betalen precies?

Wanneer een klant kiest voor achteraf betalen, betaalt hij/zij de aankoop pas later. Maar hoe werkt dit precies? Er zijn twee manieren van achteraf betalen:

  1. Factuur later betalen

Iemand koopt een product zonder te betalen, maar hij/zij is de webshop het bedrag verschuldigd. De klant betaalt vervolgens het geld binnen 14 tot 30 dagen terug aan de winkel. Hier wordt geen rente voor gerekend. 

  1. Betalen in termijnen

Bij kopen op afbetaling is het mogelijk om het bedrag in delen terug te betalen. Je betaalt het bedrag dan in wekelijkse of maandelijkse terugbetalingen. 

Waarom achteraf betaalmethode aanbieden?

Achteraf betalen is de laatste jaren erg populair geworden. De achteraf betaalmethode Klarna heeft een onderzoek gedaan onder 1000 Nederlandse consumenten. Daaruit is gebleken dat 53% van de mannen en 63% van de vrouwen graag een ‘nu kopen, later betalen’ optie wilt hebben tijdens het online shoppen. Daarnaast zegt een kwart van de consumenten dat zij alleen willen shoppen bij webshops die een achteraf betaalmethode aanbieden.

Voordelen van achteraf betalen 

Voor shoppers biedt achteraf betalen vooral flexibiliteit. Ook wanneer zij het geld nog even niet op de bank hebben staan, kunnen ze een aankoop doen. Dit is handig wanneer er onverwachte kosten ontstaan, zoals een laptop die stuk is gegaan. Zij kopen vervolgens een laptop op afbetaling en betalen wanneer zij het geld daadwerkelijk hebben. 

Als webshop is het belangrijk dat je de gewenste betaalmethodes aanbiedt. Bovendien kunnen klanten eenvoudig kennis maken met jouw product, aangezien ze nog niet hoeven te betalen.