Overwaarde huis benutten als aanvulling op het pensioen

Alles over Geld, ondernemen en investeren

Overwaarde huis benutten als aanvulling op het pensioen

De overwaarde van een huis kan worden berekend door de marktwaarde te verminderen met de resterende hypotheekschuld. Deze overwaarde kan in de loop der jaren misschien wel € 200.000 of meer vertegenwoordigen. Toch is zij niet beschikbaar, de overwaarde zit in de stenen. Kan deze overwaarde dan toch op de één of andere manier worden ingezet? 

Verkoop huis

Het inzetten van de overwaarde is vaak mogelijk. De makkelijkste en bekendste manier is om het huis te verkopen. Echter dat is nogal definitief. Misschien woont u wel met veel plezier in uw huis met overwaarde. En u moet toch ergens leven, een ander huis is misschien net zo duur waardoor de overwaarde wederom in de stenen beland. U zou ook een kleiner/ goedkoper huis kunnen kopen of  voortaan kunnen gaan huren. U speelt dan wel een gedeelte van de overwaarde vrij maar het blijft nogal drastisch, zeker als u niet wilt verhuizen. Zijn er ook andere oplossingen? 

Een aflossingsvrije hypotheek

U zou een extra hypotheek op uw huis kunnen nemen om daarmee het pensioen te verhogen. Het gaat als volgt.

Stel, u heeft een huis met een waarde van € 400.000. De hypotheek is nog slechts € 50.000 waardoor de overwaarde € 350.000 is. Als u gedurende de komende jaren uw AOW-inkomen en pensioenen wil verhogen met een extra inkomen kan dat. Er wordt een extra hypotheek van € 150.000 opgenomen. Hierdoor wordt de hypotheek in totaal € 200.000. Met die extra hypotheek verhoogt u de komende 10 jaar het inkomen met € 1.000 per maand en tevens betaalt u de extra rentelasten (deels) uit deze extra hypotheek. Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar om dit doel te bereiken. Met allemaal verschillende namen: opeethypotheek, verzilverhypotheek, participatiehypotheek,  levensrentehypotheek enzovoort. Let goed op de voorwaarden en ga pas naar een hypotheekadviseur als u eerst een totaaloverzicht door een onafhankelijk pensioenadviseur hebt laten maken. Hij verdient niets aan een extra hypotheek en kijkt samen met u ook naar andere oplossingen. Als een overwaarde hypotheek het beste bij u past verwijst hij u door. Dan weet u zeker dat er zonder belang naar is gekeken. 

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Dan is er het artikel ‘Overwaarde huis verhoogt pensioen’