Zonnepanelen prijs

Alles over Geld, ondernemen en investeren

Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Steeds meer huiseigenaren zien de voordelen van zonne-energie in en kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Maar wat kost het nu eigenlijk om zonnepanelen aan te schaffen en te laten plaatsen? In deze blog bespreken we de kosten, montage, omvormers en thuisbatterijen. Daarnaast gaan we in op de terugverdientijd en hoe je winst kunt maken met zonnepanelen.

Kosten

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, type en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem voor een gemiddeld huishouden tussen de € 4.000 en € 8.000. Dit is inclusief installatie en btw.

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er ook bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden:

  • Montagekosten: De kosten voor het laten installeren van de zonnepanelen.
  • Kosten voor een omvormer: Dit apparaat zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom die je kunt gebruiken in je huis.
  • Eventuele kosten voor een thuisbatterij: Hiermee kun je de opgewekte energie opslaan voor later gebruik.

Montage

De montage van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het hele proces. Dit moet zorgvuldig en professioneel gebeuren om ervoor te zorgen dat de panelen optimaal presteren en veilig zijn. De kosten voor de montage variëren meestal tussen de € 500 en € 1.500, afhankelijk van de complexiteit van het dak en het aantal zonnepanelen.

Met omvormer

Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepanelensysteem. Het zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt omgezet in wisselstroom die je thuis kunt gebruiken. De kosten voor een omvormer liggen meestal tussen de € 800 en € 2.000, afhankelijk van het type en de capaciteit. De levensduur van een omvormer is doorgaans 10 tot 15 jaar, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het berekenen van de totale kosten.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij kan een waardevolle toevoeging zijn aan je zonnepanelensysteem. Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit kun je onafhankelijker maken van het elektriciteitsnet en helpen om je energierekening verder te verlagen. De kosten voor een thuisbatterij variëren sterk, maar liggen gemiddeld tussen de € 3.000 en € 10.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk.

Terugverdientijd

Een van de belangrijkste vragen bij de aanschaf van zonnepanelen is: hoelang duurt het voordat ik mijn investering heb terugverdiend? De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten van de installatie, de hoeveelheid zonlicht die je dak ontvangt en de energieprijzen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar. Afhankelijk van de energieprijzen en subsidies kan dit zelfs korter zijn.