Zo combineer je werken en studeren

Alles over Geld, ondernemen en investeren

Zo combineer je werken en studeren

Veel studenten moeten tegenwoordig werken om rond te komen. Als ze dit niet doen wacht hen een torenhoge schuld op. Heb je hier ook mee te maken? Of combineer je parttime werken met een parttime studie? Lees dan in dit artikel tips hoe je werken en studeren goed kunt combineren.

Zorg voor een goede planning

Alles begint met een goede planning. Door een goede planning te hebben weet je waar je aan toe bent. Zorg dat je goed hierin noteert wanneer je gaat studeren. Daarnaast zet je hier ook in wat je op dat moment precies gaat doen. Ga je bijvoorbeeld een studieboek lezen of een verslag schrijven? Houd met het inplannen ook rekening met de momenten dat je veel concentratie hebt. Als je bijvoorbeeld in de ochtend je beter kunt concentreren plan dan de activiteiten in die veel concentratie vragen. Plan je agenda niet te vol in en houd rekening met ad hoc taken. Evalueer ook regelmatig je planning. Zo kun je nagaan of je geschatte tijd correct is. Als je bijvoorbeeld te weinig tijd had, plan je de volgende keer langer in voor een soortgelijke taak.

Kies voor een flexibele bijbaan

Combineer je voltijd studeren met werken? Zorg dan voor een flexibele bijbaan. Je studie is namelijk je prioriteit en mag niet leiden onder je werk. Door een flexibele bijbaan te kiezen kun je tijdens drukke periodes -zoals tentamenweken- minder of niet werken. Tijdens vakanties kan je dan vaker werken. Zo zorg je ervoor dat je gemiddeld evenveel uur werkt per week. Welke bijbanen zijn dan flexibel? Hierbij kan je denken het werken als bijvoorbeeld fietsbezorger. Heb je een hekel aan fietsen? Dan kan je ook pakketjes bezorgen met de auto. Hiervoor moet je wel een auto hebben. Als je in loondienst gaat werken kan je vaak gebruik maken van een auto van de zaak. Wil je liever als zzp’er aan de slag? Dan heb je een eigen auto nodig. Als zzp’er heb je sowieso meer flexibiliteit met werken, maar ook meer onzekerheid. Daarnaast moet je in je tarief rekening houden met bepaalde kosten, zoals de kosten voor een zakelijke autoverzekering. Een voordelige autoverzekering vind je via 123bestelautoverzekering.

 

Daarnaast is het belangrijk dat je een buffer hebt. Zet in het begin wat geld opzij. Zo heb je altijd geld om rond te komen als je een periode niet kan werken of zonder werk komt te zitten.