De voordelen en gevaren van beleggen in het buitenland

Alles over Geld, ondernemen en investeren

De voordelen en gevaren van beleggen in het buitenland

De mogelijkheden voor aandeleninvesteringen zijn niet alleen beperkt tot de aandelenmarkten van uw thuisland. Met de steeds gemakkelijkere toegang tot buitenlandse economieën, is het kopen van aandelen van internationale bedrijven nu een praktische optie die u kunt overwegen als onderdeel van het diversifiëren van uw portefeuille. Het is ook een kans om deel te nemen aan bloeiende economieën en sneller groeiende aandelenmarkten.

Net als elke andere investeringsonderneming heeft beleggen in het buitenland zijn eigen voordelen en risico’s. Het belangrijkste is om de voor- en nadelen te overwegen en te evalueren of dit past bij uw risicotolerantie als belegger. De meeste beleggers die zich buiten hun eigen land wagen, zijn vermogende particulieren die een fondsoverschot hebben na beleggingen in lokale aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, onroerend goed, enz. Het kopen van buitenlandse aandelen is echter niet beperkt tot rijke beleggers. U kunt beginnen met slechts $ 500 en van daaruit verder bouwen als u later besluit dat internationale aandelenmarkten bij uw portefeuille passen.

Een voordeel van buitenlandse aandelenmarkten is de lage correlatie die ze kunnen hebben met uw lokale markt. Dit betekent dat wanneer de lokale markt omlaag is, de buitenlandse markt omhoog kan gaan. In de huidige geglobaliseerde economie is dat misschien niet altijd het geval, aangezien markten de neiging hebben om synchroon te bewegen. Zo worden de aandelenmarkten van ontwikkelingslanden die voor import en export afhankelijk zijn van de Verenigde Staten sterk beïnvloed door bewegingen op de Amerikaanse markten. Studies hebben echter aangetoond dat buitenlandse markten op de lange termijn redelijk onafhankelijk van elkaar zijn.

Een ander voordeel van beleggen in het buitenland is uw blootstelling aan zich snel ontwikkelende sectoren die in uw eigen land misschien niet beschikbaar zijn. Als u bijvoorbeeld een belegger bent op de Amerikaanse markt, loopt u de beste fabrikanten van staal en elektronische apparaten mis die niet in de VS zijn gevestigd. Analisten zeggen ook dat opkomende aandelenmarkten in China, Zuid-Europa en Zuidoost-Azië sneller groeien dan de gevestigde markten in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Een serieus risico zijn natuurlijk de politieke en economische omwentelingen die het buitenland kan doormaken en die kunnen leiden tot een schadelijke crash op de aandelenmarkten. De verschillen in marktregelgeving en normen kunnen ook een probleem zijn, vooral als het gaat om het evalueren van buitenlandse bedrijven.

Een ander risico van internationale investeringen is de volatiliteit van wisselkoersschommelingen. Als de vreemde valuta in waarde daalt, lijdt ook uw beleggingsrendement, ondanks de winsten die uw aandelen op de markt hebben behaald. Landen die hun valuta devalueren, zijn ook gevaarlijke valkuilen voor buitenlandse investeerders. U kunt praktisch van de ene op de andere dag verliezen lijden.

Het enorme groeipotentieel van opkomende markten is al eerder genoemd, maar met dit snellere groeitempo zijn grotere risico’s verbonden. Aandelenmarkten in ontwikkelingslanden zijn over het algemeen volatieler dan de volwassen markten van meer ontwikkelde economieën. Als u zich liever op veiliger terrein bevindt, beleg dan in aandelenmarkten van stabielere landen.

Beleggen in certificaten van aandelen is een manier om toegang te krijgen tot buitenlandse markten en tegelijkertijd de risico’s te minimaliseren. Certificaten zijn financiële effecten uitgegeven door buitenlandse bedrijven die worden verhandeld op uw lokale markt. Deze bedrijven geven financiële rapporten vrij die voldoen aan de voorschriften van de Securities and Exchange Commission van uw eigen land, waardoor het voor u gemakkelijker wordt om ze te evalueren. Hoewel DR’s worden verhandeld als lokale aandelen, houden ze zich over het algemeen nog steeds aan het gedrag van de buitenlandse aandelen die ze vertegenwoordigen.

Beleggen in internationale markten kan zijn eigen voor- en nadelen hebben, maar het is nog steeds een haalbare aanvulling op uw aandelenportefeuille.

Kijk ook eens op GoldRepublic